RSS

Feeling tired and sluggish? Boost urself by drinking water (:

Assalamualaikum wbt
Ikhwah wa Akhwat,
For today's post, I'll start with a simple question.. hehe 
"What do you, the trees, and a hamster have in common?....."
Give up yet? =p


Answer: You all need water.



Without water, your body would stop working properly. Water makes up more than half of your body weight and a person can't survive for more than a few days without it.
Why? Your body has lots of important jobs and it needs water to do many of them. For instance, your blood, which contains a lot of water, carries oxygen to all the cells of your body. Without oxygen, those tiny cells would die and your body would stop working.
In addition to being an important part of the fluids in your body, each cell depends on water to function normally.
This one point cannot be emphasized enough - if you wait until you are thirsty, you are already dehydrated and this is affecting your cells.
Therefore, it's imperative that we drink lots of water, each day...



Next time you are feeling a lil bit tired, or a bit sluggish... 
why not try a glass of water for that power boost =)

Sejuk datang lagi...

Assalamualaikum w.b.t..

Grrr..sejuknya...alhamdulillah sekali Allah menunjukkan kekuasaan-Nya dengan menurunkan salji di kebanyakan kawasan di France..
kalau nak diikutkan musim sejuk belum pun bermula di France memandangkan tarikh official bermulanya musim sejuk di France adalah pada 21.12.2009..tapi itu semua hanya ramalan belaka..kuasa Allah..
hadiah sempena tahun  baru yang diberikan kepada hamba²-Nya ..


sejuk, sejuk juga..kesihatan kita kena maintain jugak ye..cuaca di France telah mula sejuk..dan biasalah..musim² sejuk ni mesti ramai jeh yang akan demam, selesema atau sebagainya..
jadi, nk ingatkan kat sini, kita kenalah jaga pemakanan kita..kalau keluar dari rumah untuk ke kelas tu, pakailah pakaian yang sepatutnya..insyaALLAH..kalau kita cegah awal², mesti penyakit pun dapat kita elakkan...tapi kalau Allah beri juga ujian kesakitan kepada kita, cepat² la makan ubat ye..x nak la melarat..nanti banyak lagi kerja² kita yang tertangguh kan?..
sebagai seorang da'ie, kita kena utamakan juga kesihatan diri kan..barulah dapat bekerja dengan lebih muntij..=)
kat sini ada satu video yang mungkin boleh mengingatkan kita untuk memakai pakaian sejuk yang sepatutnya sebelum keluar dari rumah terutamanya pada musim sejuk ini...

Rasulullah ada menyebut dalam satu hadis baginda yang bermaksud...

“Permintaan yang paling disukai Allah daripada hamba-Nya ialah meminta dianugerahkan kesihatan yang sempurna.”



Mission No More Perut Boroi

Salam 'alaikum ikhwah akhawati,

Hari tu, eh minggu² sudah, ada reader yang menceritakan masalah perut boroi..

Ana nak share arini satu video khas untuk tatapan kita semua bersama. Lepas tengok, bagi komen ye apa pendapat antum antunna..

Enjoice!



P/s: Hadith untuk hari ini:

Daripada Anas r.a. pula, katanya, Rasulullah s.a.w. bersabda,

"Sesungguhnya Allah itu nescayalah redha pada seseorang hambaNya, jikalau ia makan sesuatu makanan lalu memuji kepada Allah kerana adanya makanan itu, atau minum suatu minuman lalu memuji padanya kerana adanya minuman itu."

(Riwayat Muslim)

sakit?

salam w.b.t

ada yang tengah sakit² ke? demam ke? batuk ke? tadi masa tengah tengok² video kat youtube, jumpa video ni..mungkin ada kaitan dengan pelajar² khususnya di France..kebanyakan pelajar² kt France ni kurang gemar ke klinik atau hospital kalau sakit..alasan mereka kerana leceh nak buat appointment dan sebagainya..tapi kenapa kena pergi klinik atau hospital? kalau kita jaga pemakanan..selalu melakukan senaman seperti mana yang telah disarankan dalam post² sebelum ini, tentu kita tidak perlu pergi ke klinik dan hospital kan? tapi itu semua dugaan ALLAH..sakit tu sebenarnya satu nikmat..sakit boleh membantu kita menghapuskan dosa² kecil..

Hadis yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah Radhiallahu ‘anhu bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda yang bermaksud:

“Seorang muslim itu tidak ditimpa sesesuatu dari keletihan, penyakit, masalah (kebingungan), kesedihan (kerana kehilangan sesuatu), kesengsaraan dan duka cita sehinggakan (kepada) duri yang menusuknya (menyakitinya), kecuali Allah menghapuskan (mengampunkan) dengan semua itu daripada dosa-dosanya.”

(Hadis riwayat al-Bukhari)


jadi bersyukurlah kalau kita sakit..tapi kan..hmm banyak la pulak tapi..xpe2..sebagai pelajar di France ni kita kena sangatlah bersyukur kerana kita diletakkan di sebuah negara yang sangat mementingkan kesihatan rakyatnya..bayangkan, kita boleh mendapat rawatan yang hampir percuma di klinik² atau di hospital² di France..jadi kalau kita tiba² sakit, cepat²lah ke klinik atau hospital berdekatan ye supaya kita dapat meneruskan tanggungjawab kita dengan lebih efisyen dan cergas!!..insyaAllah, dengan izin Allah, semua akan kembali pulih..jom tengok video kat bawah ni..



p/s : kepada sesiapa yang sedang sakit di luar sana, anda disarankan untuk segera ke klinik atau hospital berdekatan..tapi bagi sesiapa yang memang x sempat sangat pergi ke klinik mahupun hospital mungkin sebab masalah masa, satu perkara yg boleh saya sarankn, jaga pemakanan!! makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran..dengan izin ALLAH..

“Tiadalah seseorang mukmin yang tertusuk duri atau lebih dari itu melainkan Allah mengangkat satu darjat (dengan tertusuk duri itu) atau menghapuskan daripadanya satu kesalahan.”

(Hadis riwayat Muslim)


tips lagi!!

salam w.b.t..

macam mana keadaan jasadi semua? Harap semuanya berada dalam keadaan tip-top!! Hari ni nak share video yang dapat membantu kita dalam meningkatkan mutu kesihatan kita..Tapi sebelum tu nak tanya..semua dapat tidur yang berpatutan x? bukan apa tanya ni..ye lah..sekarang ni kan musim exam..mesti ramai jeh yang belajar sampai lupa tanggungjawab terhadap diri sendiri..jangan tidur lewat² ye..sebagai seorang da'ie kita kena perlu melaksanakan tanggungjawab terhadap diri sendiri jugak supaya sentiasa sihat, cergas dan cerdas..dah macam moto jabatan kesihatan pulak..tidur yang berpatutan bukanlah bermaksud berlebihan atau terlalu kurang..tidurlah mengikut seperti yang disarankan untuk golongan dewasa iaitu sebanyak 8 jam sehari dan kita tidak perlu menjadi seperti bayi² comel yang memerlukan tidur lebih kurang 11-16 jam sehari..

kalau nak tidur yang lagi best, kita bangun buat qiamulail..insyaALLAH..kita akan rasa nikmat tidur, walaupun sekejap..
ok2!! kita tengok video kat bawah ni..

Do it the fun way..

Assalamualaikum wbt,

Kaifa halukum? Bi khoir?

Harap semua kekal sihat dan dalam lindungan Allah. InsyaAllah.

Macam mana dengan idea 30 days toward a healthier dai'e? dah cuba aplikasi?dah cuba berjalan sekurang² nya 30 minit sehari. senang je tu jalan kaki 15 min pagi sebelum ke kelas 15 minit time balik kelas. betul tak?

Jom cuba satu lagi cara, iaitu kita sama² ban naik lif. walaupun ada lif kat appartment kita tu, kita cuba naik tangga tiap hari. walaupun 5 tingkat sekali pun. hehe. naik tangga everytime kat sekolah, kat tempat kerja,  ke library, di train station, di supermarch√©, di mana² sahaja tempat yang dilalui yang ada tangga.

InsyaAllah lepas ni kaki² kita semua mesti muscled, kuat, takde dah lemak² yang tak perlu tu, dan dan dan dapat menguatkan stamina serta membantu pernafasan..tak yah nak ke gym naik steppers..

Jom kita tengok video ni. menarik untuk encourage kita naik tangga. tak caya? watch this first.



Menarik kan? nampak sangat kita ni boleh je, cuma kena ada something untuk booster kita. So next time maybe kita bleh naik tangga sambil berzikir. Subahanallah. Alhamdulillah. Allahu Akbar. Dapat double bonus. Ye dak?
  

Jadi, antum antunna berani sahut cabaran ni?



"One small step for a man, one giant leap for mankind"  
Neil Armstrong

Seimbangkan Semua

Satu info yang dirasakan memberi manfaat untuk semua :-



PEMBERSIHAN:- Mengeluarkan segala toksin bahaya untuk menjadikan tubuh sentiasa bersih dan sihat selalu.

PENGIMBANGAN:- Memastikan zat makanan yang seimbang dan mencukupi untuk tubuh badan.


PENGAKTIFAN
:- Memastikan zat makanan yang seimbang bagi membolehkan sel-sel tubuh menjadi normal.


PERTAHANAN
:- Proses penggalakan dan pembersihan diulangi selama 6 bulan akan menjadikan tubuh kita sihat dan kuat.



6 Faktor utama yang mempengaruhi kesihatan :-
1)UDARA
2)AIR
3)MAKANAN & MINUMAN
4)TIDUR
5)SENAMAN
6)EMOSI


semoga kita sentiasa dianugerahkan kesihatan yang baik..

p/s:- Kesihatan yang baik adalah nikmat paling berharga dari Allah untuk hamba-Nya dalam melaksanakan tanggungjawab kepada-Nya..

30 days from becoming a healthier daie with this simple 2 step-strategy =)



Cuba 2 langkah selama tiga puluh hari, ana pasti anta akan merasakan perbezaannya =)

ps: jgn lupa, daie yg sihat ialah daie yg menghasilkan kerja² dakwah yg muntij! =p

Ahlan Wasahlan



bismillah Pictures, Images and Photos
  • Fuh fuh letih, semput..baru naik 4 tingkat dah kepenatan ni..macam mana kalau nak pergi berjihad ni.takde stamina langsung..Huhu

  • Eh kenapa lah mengantuk sangat kelas ni. Rasa nak tidur je cikgu ni ajar. Tak cukup tidur ke ? tak jugak semalam dah tidur 6 jam dah tapi kenapa tak dapat fokus ? Huhu
sleepy and tired Pictures, Images and Photos
  • Eh sejuk nya rasa macam nak demam je. Macam mana nak survive winter ni ? Batuk selsema dah sebati dah dalam jiwa dah ni. Huhu..

  • Teringinnya nak makan benda manis!!! sweet tooth dah menyerang ni.. tak kira nak jugak nak jugak!!pekena tiramisu mesti best nih!!

  • Eh, weekend ni jom kita main game apa² dah lama peluh tak keluar ni. Boleh kuatkan badan sambil kuatkan ukhuwah. Jom main bola lah...Ha bola lagi ke? Kaki bangku la!!
weird sasuke dancing Pictures, Images and Photos
…………………………………………..

Kita da’ie perlu ada kekuatan mental dan fizikal. Di sinilah kita akan sama-sama berkongsi idea , useful tips n infos, reminder, dan macam² lagi demi melahirkan mujahid² yang sihat lagi perkasa.






To start, kat sini kami listkan ciri-ciri yang kita cuba nak bina. Matlamat kita tentulah untuk membina individu-individu muslim yang sihat tubuh badan nya. 



Qawiyul Jismi – tubuh badan yang kuat


  Kick Start Level 

1.  Bersih badan
2.  Bersih pakaian
3.  Bersih tempat tinggal
4.  Komitmen adab makan dan minum sesuai dgn sunnah
5.  Tidak berjaga malam berlebihan
6.  Komitmen dengan senaman 2 jam seminggu
7.  Bangun sebelum fajar
8.  Mematuhi kaedah membaca dari aspek kesihatan
9.  Meninggalkan tabiat merokok
10.Menghindari tempat-tempat kotor
11.Menghindari tempat-tempat berpenyakit


                           
Dah capai semua belum? Kalau belum jom kita berusaha untuk penuhi semua ciri-ciri permulaan. Ni ciri-ciri yang paling minimum kita kena capai. Kalau semua dah dicapai , boleh pulak berusaha to move forward to next level.  

 First Upper Level 


1. Patuhi nasihat kesihatan dalam makan dan minum
2. Membasuh peralatan makan dan minum
3. Jauhi makanan yang diawet dan utamakan minuman yang sihat
4. Mengatur jadual makan
5. Mampu menyediakan makanan (masak)
6. Kurangkan pengambilan lemak
7. Tidak keterlaluan dalam pengambilan garam
8. Tidak keterlaluan dalam pengambilan gula
9. Memilih syarikat pengeluar makanan
10. Patuhi nasihat kesihatan dalam masalah tidur dan jaga
11. Tidur 6-7 jam sehari dan bangun sebelum fajar
12. Bersenam 10-15 minit sehari
13. Berjalan kaki 2-3 jam sebulan
14. Merawat diri jika sakit




Kalau dah complete semua. Alhamdulillah. Tahniah kerana berjaya menepati ciri-ciri Mujahid yang Qawiy jismi nya. =) Kalau belum , kenalah kita bermujahadah lagi. ^_^
Dan kami ada bersama-sama untuk membantu.. You are not alone ... 


Nikmat kesihatan..Bersyukurlah dengan kurniaan-Nya
 
Copyright 2009 QAWIYUL JISMI All rights reserved.
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress Theme by EZwpthemes