RSS

Tahukah anda? PART 1

Salam perjuangan kepada para mujahid sekalian =)
Ape khabar semua? Semua markah exam ok? 
Alhamdulillah bagi yg ok.. bagi yg dapat rendah tu, jangan sekali² down, kerana seorang dai"e sentiasa bersangka baik kepada ketentuan Allah swt.. betul tak? 
memandangkan penulis² blog qawiyul jismi ni kebanyakan sibuk, izinkan ana utk memenuhi ruang kali ini.. 
kali ni, nak menyentuh berkaitan penghadaman makanan... 
Tahukah anda, yang penghadaman makanan tidak bermula di perut? 

Sebenarnya, sebagaian besar daripada penghadaman makanan berlaku dalam peringkat pertama di mulut...
Saliva di mulut mengandungi enzim yg sangat penting utk men"digest"kan makanan...
antara termasuk la "alpha amylase"... yg bertanggungjawab untuk memecahkan kandungan kanji kepada molekul yg kecil dimana sel² dalam badan guna utk tenaga... 
apabila makanan ini tidak dikunyah dengan baik, enzim ini tidak berpeluang untuk bertindak ke atas kandungan kanji ini, menyebabkan sel² dalam badan tak dapat menerima tenaga yg sepenuhnya drpd makanan tersebut...


Konklusinya, kunyahlah makanan antum dengan baik.. seelok eloknya 30 kali sebelum telan supaya penghadaman makanan berlaku dengan baik 

4 Pendapat:

kahfi8 said...

salaam,

kalau makan ngn tangan, bukankah makanan mula dihadam di tangan..?

kira jugak tak?

Kawan2 said...

Wow 30 kali kunyah!! Biar btul nih mat. Dai ada masa ke nak kunyah 30 kali? haahahaaaah

kawan kepada kawan2 said...

semalam cuba utk makan dan kunyah sebanyak 30 kali. huhu.tak sampai 30 kali sudah abis makanan yang dikunyah. 20 pun sudah terasa lama. kena try lagi ni.tapi yang bagusnya, makan sikit! alhamdulillah..

Anonymous said...

30 kali? biar betul penulis ni..

ni ada dalil ke ijtihad sendiri ni?

Nikmat kesihatan..Bersyukurlah dengan kurniaan-Nya
 
Copyright 2009 QAWIYUL JISMI All rights reserved.
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress Theme by EZwpthemes